Ik zie ik zie wat jij niet ziet

05. Regie assistent | Anne Slothouwer

August 12, 2020 De stille kracht van het theater Season 1 Episode 5
Ik zie ik zie wat jij niet ziet
05. Regie assistent | Anne Slothouwer
Show Notes

Anne Slothouwer is regie assistent bij verschillende opera producties. Als regie assistent is zij verantwoordelijk voor het noteren van alle instructies van de regisseur in de partituur van een opera voorstelling. Elke beweging, licht ques, decorchangementen wordt op de noot vastgelegd door de regie assistent.

Zij communiceert ook alle wijzigingen, bewegingen met de voorstellingsleider en eventueel andere betrokkenen. Verder kan een regie assistent invallen tijdens de repetities om looplijn of andere beweging uit te proberen.

Er is geen script, maar een uittreksel van het pianostuk van de partituur met de songtekst. Daarin wordt per noot de vastgelegd van het beeldende verhaal.

Voor de premiere vinden de repetities plaats. Tijdens de repetities werd de regisseur met de zangers. De regisseur gaat over het beeld op het toneel. De dirigent over de muziek.
Een week voor de premiere is de dirigent de baas over het muzikale gedeelte.

Na de premiere zit de regie assistent ook in de zaal om te kijken of de voorstelling loopt zoals vastgelegd is. Mocht dat niet het geval zijn, kan zij ook nog notes geven aan de zangers.

Eigenschappen die bij een regie assistent gewaardeerd worden, zijn stressbestendig, een dikke huid, secuur, snel schakelen.

Deze podcast is gemaakt door Janneke Lindner en Merel Mathey . De intro tune is gemaakt door Jasper Smit